Trenér měsíce Luboš Prokopec: Příští sezóna bude pro naši psychiku o něco jednodušší

21.06.2014 19:39

Hradec Králové - Stála před ním veliká výzva. Trenér Hradce Králové Luboš Prokopec loni v létě skoro kompletně přebudoval tým, aby se s ním po roce vrátil do nejvyšší české ligy. Tento úkol se mu nakonec povedl, i když především poslední kola přinášela velice těžké zápasy, kde by i jedna chyba mohla Východočechy připravit o postup. Ti nyní posilují a čerstvě zvolený trenér uplynulého měsíce pevně věří v rychlou záchranu v prvním ročníku Synot ligy.

Na začátek se pojďme ještě vrátit k rozhodujícímu zápasu v Pardubicích. První poločas tam nebyl příliš podařený, druhý se vám naopak vyvedl perfektně.
My jsme se v prvním poločase snažili hrát hodně aktivně, Pardubice ale mají hodně propracovanou defenzivní činnost a tak nám nedávaly příliš prostoru se dostávat do finální fáze. Ve druhém poločase jim možná trošku došly síly a postupem času byla druhá půle už v naší režii. Zaslouženě jsme pak vstřelili ten rozhodující gól.

Nakonec se vám i díky poslednímu utkání postup povedl, ten poslední měsíc byl ale hodně hektický. Jaký zápas byl asi nejtěžší?
Každý zápas byl těžký, můžeme se samozřejmě bavit o tom, že nejtěžší byl ten v Pardubicích. Kdybychom ale nezvládli domácí utkání s Vltavínem, tak bychom ani v poslední kole v podstatě o nic nehráli. Tudíž každý zápas, ve kterém jsme bodovali, byl důležitý. Co se ale týká z hlediska postupu a psychiky, tak to byl ale jednoznačně ten poslední zápas v Pardubicích. 

Souboj o první dvě pozice byl nejvyrovnanějším za poslední sezóny ve druhé lize, jaký pozitivní a naopak negativní moment vám z předchozího ročníku utkvěl v hlavě?
Nejpozitivnějším moment byl samozřejmě ten poslední zápas, který jsme dokázali zvládnout. Ta následná euforie po zápase patřila k mým nejemotivnějším okamžikům v  životě. Co se týče naopak těch negativních momentů, tak to byly první tři kola. Tam se nám vůbec nedařilo a byli jsme v těžké situaci. Dokázali jsme to ustát a pro mě osobně, ale i pro ostatní, to je veliká zkušenost.

Vaše psychika musí být hodně odolná, i proto vás Ligová asociace zvolila hráčem uplynulého měsíce. Považujete to za úspěch?
Samozřejmě si toho cením. Myslím si, že toto ocenění má svoji hodnotu. Na druhou stranu, jak řekli už trenéři, kteří tuto cenu získali přede mnou, je to zásluha i dalších členů realizačního týmů a hráčů.

K týmu jste přišel minulý rok v dubnu, tehdy to pro vás byl obrovský skok z juniorské soutěže rovnou do Gambrinus ligy, nepřicházely tehdy z vaší strany nějaké obavy?
Jsem člověk, který o sobě neustále  pochybuje. Jestli to, co dělá, je správná cesta. Ale na druhou stranu se díky této povaze snažím dělat všechno na sto procent a nic nepodcenit. A co se týče toho rozdílu, tak musím souhlasit. Když už se do něčeho rozhodnu, tak do toho jdu hlava nehlava a snažím se myslet pozitivně. Záleží také na tom, koho máte vedle sebe. Já jsem měl štěstí a vybral jsem si vedle sebe lidi, kteří mě maximálně pomáhají a podporují. Není to tak jenom o mě, ale o skupinové práci.

Tým se vám nakonec zachránit nepodařilo, v létě jste tak přistoupili skoro ke kompletnímu přebudování týmu. To muselo znamenat také velké odhodlání, že?
My jsme věděli, že tým, který spadl ze soutěže, je potřeba přebudovat. Vydali jsme se cestou velkého omlazení týmu a vsadili jsme hodně na naše odchovance. Proto si myslím, že i ten cíl hned postoupit, byl z tohoto pohledu hodně odvážný. Jsem ale rád, že jsme nebyli alibisti a zvládli jsme tuhle zkoušku. Myslím si, že budoucnost ukáže, že přebudování týmu bylo dobré rozhodnutí.

Do mančaftu jste tak přivedl i několik dalších mladíků, někteří z nich se ale do hry moc nedostávali. Jakou cestou s nimi půjdete v následující sezóně, bude to třeba hostování?
My jsme to všechno vyhodnocovali. Kluci, kteří si myslíme, že by bylo potřeba, aby šli do druhé ligy a rvali se tam o místo v základní sestavě, tak pro ně sháníme druholigové angažmá.
Pak je ta druhá skupina, ať je to Daniel Trubač, nebo Filip Zorvan, o kterých si myslíme, že by s námi měli trénovat a chodit třeba hrát za farmu na Převýšov. Může se ale klidně stát, že se ti kluci prosadí i do základní sestavy, jako tomu bylo třeba u Honzy Shejbala. Tomu to trvalo rok, než se prosadil do mužského fotbalu a dnes patří do základní sestavy. U každého to je individuální.

Nyní se však snažíte přivést další hráče do základu. Velká posila David Štípek z Plzně už je jistým pomocníkem do příští sezóny, koho by měl nahradit?
Davida sem přivádíme, protože je kvalitní hráč. Jeho fotbalové dovednosti jsou na vysoké úrovni a je technicky zdatný. Zase ale musím říct, že žádný hráč, který v kádru je, nemá jistotu místa v základní sestavě. Na druhou stranu, David může hrát jak zprava na kraji zálohy, tak i zleva. Otázkou je, jestli by mohl hrát třeba i v podhrotu. Přivádíme ho k nám ale proto, aby zkvalitnil útočnou, finální a předfinální fázi.

V jednání máte ještě další jména, můžete prozradit nějaké podrobnosti, nebo alespoň jaké posty byste chtěl posílit?
Já bych rád řekl jména, ale i když jsme s těma hráči dohodnutý, tak se ještě dolaďují detaily s jejich mateřskými kluby. Jsou to ale hráči z každé řady. Až se veřejnost dozví konkrétní jména, tak si myslím, že i fanoušci Hradce ocení, že se nám podařilo přivést kvalitní a perspektivní hráče, kteří by nám měli pomoct zlepšit herní činnost.

Můžete alespoň prozradit, o hráče ze které soutěže se jedná?
Někteří to jsou hráči, kteří jsou z ligových klubů a někteří, kteří hráli v druhé lize a patřili k osobnostem svého týmu. Jedná se ale i jednoho hráče, který působil v zahraničí.

Máte naopak v týmu někoho zkušenějšího, kdo se vám v této sezóně neosvědčil a bude to řešit také například hostováním?
Tohle si nechám pro sebe, protože nikdy nikoho nekritizuji veřejně. Myslím si, že se to nedělá. Když je k někomu směřovaná kritika, tak by se mu to mělo říct do očí a ne to ventilovat ven. Pochopitelně jsme nebyli spokojeni úplně se všemi hráči na sto procent, ti hráči to nějakým způsobem poznají podle toho, jakým způsobem se posunou dál.

Měl jste minulou sezónu čas i na sledování nějakých zápasů v nejvyšší fotbalové lize?
První ligu jsem sledoval, jen se musím přiznat, že hlavně v televizi. Když jsme totiž měli čas, tak jsme se jezdili dívat hlavně na zápasy Fotbalové národní ligy. Co se ale týká ligy, tak samozřejmě přehled mám a veškeré týmy znám.

Statistiky, a to ve smyslu bodů na záchranu, vstřelených branek a podobně, šly za poslední sezónu první ligy hodně nahoru. I vy osobně jste přiznal, že jste si ve Fotbalové národní lize špatně propočítal, kolik vám bude stačit bodů na postup. Značí to pro vás, že vaše ofenziva bude muset být ještě více produktivnější? Nebo bude důkladněji pracovat i s obranou?
Ten náš způsob hry bude muset být vyvážený. Musíme také vycházet z toho, že jestli jsme chtěli postoupit, tak jsme ve FNL museli vyhrát každý druhý zápas, nebo udělat za pět kol deset bodů. V následující sezóně nám bude k záchraně stačit 32 bodů, takže to bude pro nás psychicky lehčí.

Tím se také dostáváme k nejlepšímu střelci Fotbalové národní ligy. David Vaněček pro vás byl obrovsky důležitým fotbalistou. Když šlo ale do tuhého, tak si na tréninku zlomil kotník. Jak vám v té chvíli bylo a stihne start nové sezóny?
Dobře mi pochopitelně nebylo, pro nás to v tu chvíli znamenalo citelné oslabení. Potvrdilo se ale, co jsme říkali na začátku, tedy že máme kvalitní a silný kádr. Pavel Dvořák tak ukázal svoje kvality a dokázal Davida Vaněčka nahradit. Podle prognóz by měl být k dispozici zhruba od třetího až čtvrtého kola. Samozřejmě s ním i nadále počítáme, protože prokázal, že je to perspektivní hráč.

Připravovat se po dovolené začnete předposlední neděli v červnu. V přípravných utkáních pak vyzvete třeba mistrovskou Spartu, nebo Mladou Boleslav a Brno. Budete v těchto zápasech hodně experimentovat se sestavou a nechtít tak prozradit svým novým soupeřům váš herní projev?
Kalkulace o tom, jak hrát, jsou stejně liché, protože každý tým se s každým zná. Český fotbalový rybníček je tak malý, že si myslím, že už nikdo nemůže nikoho překvapit svým herním projevem. Půjdeme ale do přípravy s 24 hráči do pole a každému budeme chtít dát dostatečný prostor na to, aby se ukázal a přesvědčil nás o tom, jestli patří do ligového kádru. Budeme zkoušet určité varianty a za začátku budeme sestavu kombinovat. Zhruba poslední tři utkání už pak půjdeme do nějaké konkrétnější sestavy.

Pojďme ještě k vám osobně. Bavili jsme se o posilách, které domlouváte během letního volna. Ta dovolená pro vás tak asi nebylo příliš relaxem, že?
Tohle jsme nepodcenili a prakticky jsme na posilách pracovali už od března, kdy jsme měli vytipovaný hráče a viděli jsme je i hrát naživo. Takže nejdeme tou cestou, že bychom někoho zkoušeli, ale už všechny nový hráče, kteří přijdou, známe. Podmínkou k jejich příchodu ale byl samozřejmě postup do ligy. Poslední týden jsem relaxoval, takže jsem spokojený (usměje se).

Dáváte se si do příští sezóny i nějaké cíle, samozřejmě vyjma udržení soutěže. Budete se třeba snažit napodobit první sezóně po delší odmlce „votroků“ v roce 2010, kdy skončil Hradec Králové pod vedením trenéra Kotala na osmém místě?
Cíl je jasný, a to záchrana. Každé mužstvo by samozřejmě chtělo skončit co nejvýš, což je logické. Já na nás ale nechci vytvářet tlak hned od prvního kola. Pro nás je důležité, abychom se zachránili a jestli k tomu bude stačit 30, nebo 40 bodů je už jedno. Věřím, že náš tým bude natolik silný, abychom tento cíl dokázali naplnit.

AUTOR: Ondřej Novotný